Loading

wait a moment

Financiële afdeling: Weet wat het is en wat best practices zijn voor uw zakelijk succes!

Financieel beheer is een instrument dat door organisaties wordt gebruikt om de financiën van het bedrijf effectief te controleren, of het nu gaat om investeringsanalyse, uitgaven- en verkoopplanning, voorraadbeheer of kredietverlening aan klanten.

Afhankelijk van hoe het wordt gebruikt, is dit een instrument dat een bedrijf kan stimuleren of zelfs breken. En daarom is het zo belangrijk. Het doel is juist om het bedrijf te ontwikkelen, het bestuderen van de mogelijke manieren om fondsen te werven en de toepassing van kapitaal te optimaliseren, het vermijden van onnodige kosten en altijd na te denken over hoe de beste manier om middelen te rijden.

Financiële dienst

Het efficiënt en evenwichtig beheren van deze activiteiten is dan ook de sleutel tot succes. Het gebrek aan accurate financiële informatie, meestal te wijten aan een gebrek aan organisatie of planning, is de oorzaak van het faillissement van veel KMO’s. Daarom is het belang van financieel management onmiskenbaar.

Financieel beheer zorgt ervoor dat alle sectoren van het bedrijf van zuurstof worden voorzien en dat de nodige middelen voor de werking van het bedrijf beschikbaar zijn. Hoe beter de financiële planning wordt gedaan, hoe groter de kans dat het bedrijf zal groeien en ontwikkelen.

Wat is een financiële afdeling?
De financiële afdeling is het hart van het bedrijf, dat wil zeggen, het bedrijf kan alleen overleven als deze afdeling efficiënt en gezond is. Omdat je direct met financiën en berekeningen werkt, vereist dit gebied een hoge mate van concentratie en aandacht.

Wat is de structuur van een financiële afdeling?
Een financiële afdeling staat onder controle van een CFO (of Chief Financial Officer), die verantwoordelijk is voor de resultaten en activiteiten van de sector. De CFO zal verantwoordelijk zijn voor drie verschillende gebieden en zijn subafdelingen, namelijk:

Treasury: is verantwoordelijk voor het beheer van de liquide middelen van het bedrijf en waar deze worden toegewezen aan kredietanalyse, debiteuren en crediteuren en cashflow;

Controllership: voert de controle uit over financiële zaken en is verantwoordelijk voor de boekhouding, planning, budgetcontrole en bedrijfskosten;

Fiscal: verantwoordelijk voor de naleving van de wetgeving en voor de controle en uitgifte van facturen.